Scurt istoric

Istorie Noiembrie 23, 2014

Biserica Parohiei ,, Sf. Nicolae” din satul Luceni, comuna Victoria, se află la 2 kilometri de comună, în partea estică a ei.  Un reper important este localitatea de frontieră Sculeni. Luceni este asezat la 4 km sud-est de centrul comunei, pe malul din stanga Jijiei, datând din anul 1436.

Biserica ce are hramul Sf. Nicolae a fost construită la începutul secolului al XIX-lea, pe locul alteia mai vechi, din lemn, care după cum se vehiculează, a fost arsă din temelii. Ea este ctitoria boierului Nicolae Rosetti (Ruset) Roznovanu. Lucrările de zidire s-au finalizat în anul 1808, iar sfinţirea ei s-a săvârşit în anul 1810. Astfel, odată cu trecerea timpului această biserică a ajuns cel mai vechi edificiu rămas, fiind cu această ocazie socotit monument de arhitectură bisericească  cu o reală încărcătură istorică. Zidurile de 1,20 metri stau ca mărturie a rezistenţei în timp a bisericii. Însă tot cu trecerea timpului au apărut şi diversele probleme legate în mod special de calitatea finisăriii exterioare, dar şi interioare a zidului. În tot acest timp, au fost făcute lucrări de restaurare dar fără succes.

Vrednic de pomenire a fost Preotul Nicolae Gugoaşă care a reuşit, chiar dacă pentru aproape 60 de ani restaurarea bisericii dărâmate în timpul celui de-al doilea război mondial, în proporţie de aproape 50%, şi care s-a ocupat şi de împodobirea ei, după război nemairămânând decât foarte puţine lucruri de valoare sau de patrimoniu care se pare că nu a fost puţin. Biserica are un stil arhitectonic in formă de cruce bizantină-triconc, în centrul bisericii bolta sprijinindu-se pe arcadele ce compun spaţiul absidelor laterale, şi al altarului. Biserica e prevăzută cu un  pridvor închis adăugat după anul 1947, construit odată cu restaurarea de după război. Restaurarea de după 1947 nu a rezistat şi de aceea era necesară o intervenţie aproape radicală  chiar în structura de rezistenţă a zidului, şi cu această ocazie s-a intervenit şi la aproape tot ce ţine de o restaurare completă. De aceea, în anul 2005 s-au început lucrările de restaurare. Poate că de aceea nu se prea ţine un program aşa de variat de servicii în timpul săptămânii, primând intensele ore de muncă de restaurare. Dar se ţine un program de slujbe religioase destul de riguros în toate sărbătorile şi duminicile de peste an. Lucrările continuă şi pentru acest an. Fondurile sunt în mod exclusiv din partea credincioşilor satului, ajutoare primind puţin câte puţin şi din partea satelor învecinate, primăria comunei dând şi ea aportul. De câte ori se poate şi se iveşte ocazia, se face în timpul săptămânii slujbe ca Sf. Maslu, Slujbele Aghiesmelor de 1 (întâi), şi la diverse sărbători cu cruce neagră, mai ales sfinţi români. S-au întâmplat şi vizite pastorale, iar ca activităţi, s-au remarcat ajutoare pentru oamenii aflaţi în nevoi materiale.